Bez správnych nástrojov je práca v gastronomických priestoroch prakticky nemožná. Vytvorenie správnej formy podávania nápojov alebo dezertov vyžaduje použitie vhodného barmanského príslušenstva. Na čo by ste nemali zabudnúť pri vybavovaní baru?
Vývrtka na víno
Vývrtka na víno je jedným z najjasnejších barmanských doplnkov. Je však treba popremýšľať, ktorý model bude najlepšie vyhovovať potrebám daného lokálu. Môžete si vybrať z klasických otváračov na víno s pákou, vývrtkou alebo multifunkčný barmanský nožík. Posledný typ (barmanský nožík) sa skladá z vývrtky, noža a otvárača na fľaše. Vývrtky na víno pre profesionálne použitie sú vyrobené z vysoko kvalitnej ocele alebo ocele a dreva, čo zaručuje odolnosť a bezpečné použitie. Profesionálny nástroj na otváranie fľaší sa používa neustále pri každodennej práci v reštaurácii alebo krčmách, preto je ergonomický tvar a trvanlivosť tohto príslušenstva nesmierne dôležitá pre pohodlie pri práci. Vyberte si z renomovaných značiek oceňované gastronomickým priemyslom, ako sú Hendi, APS, Bareq.
Príprava drinkov
Príprava drinkov so správnou konzistenciou, kde sú všetky ingrediencie dokonale kombinované, vyžaduje použitie shakru. Bez tohto nástroja sa žiadny barman nezaobíde. V závislosti na vašich preferenciách si môžete vybrať z niekoľko typov týchto nástrojov:
● Bostonský shaker – dvojdielny, skladajúci sa z kovového veka a sklenenej nádoby na miešanie,
● Shaker typu cobbler – trojdielny, na výrobu kokteilov, najčastejšie vyrobený z nerezovej ocele; obsahuje zabudované sitko,
● Francúzsky shaker – dvojdielny nástroj skladajúci sa z miešajúcej nádoby a násadky z kovu.
Jednou z prísad, bez ktoré by sa väčšina drinkov neobišla, je ľad. Výrobník ľadu nájde uplatnenie nielen pri príprave alkoholických nápojov, ale tiež pri chladení fliaš. Ďalším doplnkom, ktorý sa môže zdať oproti ostatným nepatrným, sú kliešte na ľad. Toto jednoduché zariadenie zaisťuje pohodlie a tiež hygienu pri práci v bare.
Gastronomické sifóny – k čomu sú?
Gastronomické sifóny majú v gastronómii hojné využitie. Môžu byť použité, napr. na výrobu šumivých nápojov, šľahačky, pien a omáčok. Prečo stojí za to mať ich vo svojich priestoroch?
Existujú dva typy sifónov, z nich prvý sa používa na prípravu perlivej vody, druhý na výrobu dezertov alebo sladkých prísad do nápojov. Gastronomický sifón má obvykle tvar valca, ktorý je zakončený hlavicou. Toto zariadenie má veľmi jednoduchú konštrukciu, vďaka čomu je jeho ovládanie veľmi jednoduché. Stačí naliať tekutinu dovnútra, potom pretrepať, umiestniť príslušnú sifónovú bombičku a znovu pretrepať. Po dokončení týchto niekoľko krokov je produkt pripravený na použitie. Najdôležitejšia výhoda gastronomických sifónov je ľahké použitie. V mžiku oka môžete získať šľahačku s dokonalou konzistenciou alebo chutný nápoj, to všetko len s jedným nástrojom.
Pri zariaďovaní baru je ľahké zabudnúť na príslušenstvo, ktoré naozaj uľahčí Vašu prácu. Preto, pokiaľ Vás zaujíma, čo ešte vo Vašej prevádzke chyba, požiadajte o radu skúseného zamestnanca Gastromania.sk.